maanantai 9. helmikuuta 2015

Askeleita kohti tulevaisuuden tuottavaa kuntatyötä


Hämeenkyrö on sopivan kokoinen pirkanmaalainen kasvukunta. Lähdimme miettimään millaista tulevaisuuden vaikuttava ja taloudellisesti kannattava kuntatyö on. Kuntatyöllä on rakennettu Hämeenkyrön hyvinvointiyhteiskuntaa ja kasvua jo 150 vuotta. Päätimme tehdä sitä myös jatkossa. Meillä nimittäin kunnassa on kaikki se osaaminen, asenne ja resurssit, jotka uuden hyvinvoivan kuntatyön tulevaisuudessa tarvitaan. Määrärahaleikkausten sijaan tarvitsemme tuottavuutta ja tekemisen meininkiä.
Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius kehittää osaamista ja innostusta.

Kuten muutkin työpaikat, olimme vuosia pohtineet työelämän laatua kehittämällä esimiestyötä ja johtamista. Ja kovasti kehittäneetkin. Ei sillä työelämään nopeaa vaikutusta ole ollut. Kehittämiskohteet nousivat esiin työhyvinvointikyselyistä, mutta niiden avulla ei kyllä työelämä muuttunut.

Kaksi vuotta sitten lähdimme toteuttamaan henkilöstön kanssa osallistavaa johtamista Liiderin avulla. Viime kesäkuussa meillä oli päivän johtamiskoulutus. Heti jo sen päivänä aikana tulivat lampaat. Ne yhdistivät asiakkaamme jo samana iltapäivänä. Mielenterveyskuntoutujat ja vanhukset. Ne rikkoivat siilorajat organisaatiossa. Siellä oli lammasaitaa rakentamassa henkilöstö niin asiakastyöstä kuin kunnantaloltakin, yritykset ja vapaaehtoistoimijat. Kolme pientä lammasta teki sen, mistä me haaveilimme. Tuossa päivässä oli innostusta ilmassa. Kahdessa vuodessa talouden alamäestä on lähdetty nousuun. Lamauttamatta ihmisiä.

Kuntajohtajana minun tehtävä on kehittää osaamista ja innostusta. Tunnistin paljon hyödyntämätöntä osaamista, kun näin sen. Samalla tunnistin että emme tunne hyvän työelämän elementtejä. Mutta nyt tunnemme.

Teimme työhyvinvointikyselyn sijasta kokeeksi työinnostavuuskyselyn. Innostuksen lähde olikin asiakkaat ja oman työn sisältö. Innostus syntyy työn kehittämisestä, uudesta teknologiasta ja suurista kuntatyön tehtävistä. Ei suinkaan pysyvyydestä ja turvallisuudesta. Oman työn asiakaslähtöinen kehittäminen ja aikaansaaminen. Siinä ne ovat.

Rakensimme 31 kehittäjän yhteisön. Annoimme heille iPadit käteen, puolentoistavuoden koulutuksen ja käytännössä vapaat kädet. Ja suuren vastuun. Työelämämme on muuttumassa ja toimintamallit samalla. Tämä muutos ei muserra, se innostaa.

Hyvä työelämä -messuilla esittelen innostavuuskyselyn tulokset. Henkilökuntamme esittelee Liideri-hankkeen tuloksia. Kehittäjämme ideoivat myös Varhaisen innostuksen tunnistamisen mallia. Se kuuluu ihan siihen varhaisen puuttumisen mallin viereen ja nousee keskeiseksi esimiesten työvälineeksi uuden työelämän kehittämisessä. Entä mikä on Innostavuuskiihdyttämö? Vähintään kaksi 31 koulutetusta innostavuuskiihdyttäjästä auttavat esimiestä ja tunnistettua innostajaa rakentamaan ideasta tuottavuutta, asiakashyötyä ja henkilöstöhyötyä.

Rohkeita askeleita kohti tulevaisuuden tuottavaa kuntatyötä.

Kunnanjohtaja Antero Alenius

1 kommentti:

  1. Messut kohta ovella! Kiva lukea kannustavaa tekstiä. Vauhdikas vanhuus valmiina edustamaan Hämeenkyrön kuntaa :)

    VastaaPoista