perjantai 12. syyskuuta 2014

Mitäs jos sittenkin tehtäisiin tästä nyt numeroo!


Kuntatyö on nykyään kovemmassa paineessa kuin ehkä koskaan. Meitä pidetään usein tehottomina ja toimintatavoiltaan kankeina veronmaksajien rasitteina. Valtiovaltakin näkee kestävyysvajeen ratkaisuna kuntien toiminnan tehostamisen. Samalla olemme kunta-ja palvelurakenteiden suurimman mullistuksen kynnyksellä.

Suomen ketterin kunnanjohtaja Antero Alenius
Hämeenkyrössä ei ole vaivuttu lomautusten ja leikkausten passivoivaan kierteeseen. Olen jo pari vuotta uskonut siihen, että ottamalla koko henkilökunta mukaan toiminnan kehittämiseen saamme vaikuttavampia ja pysyvämpiä vaikutuksia kuin "laskukoneella." Viime vuoden tilinpäätös näytti jo käänteen merkkejä parempaan ja tämänkin hetken toteutuma vaikuttaa suunnan parempaan jatkuvan. Tulokset ovat vielä kuitenkin vaatimattomia ja koko toimintaa ajatellen satunnaisia. Tulossa oleviin valtionosuusuudistuksiin tämä ei vielä riitä.

Tekes kutsui Hämeenkyrön esimerkkikunnaksi valtakunnalliseen Lappeenranta-seminaariin viime elokuussa. Kurjenmäkikoti ja henkilökunnan hankkimat lampaat nousivat suuren huomion kohteeksi. Juuri tähän sopii hienosti eilen ja tänään alkanut palvelujen tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon koulutus. Lähes kolmekymmentä osallistujaa 1,5 vuoden koulutukseen on hieno saavutus. Uskomatonta oli myös nähdä se innostuksen kasvu, joka näinä kahtena päivänä tapahtui. Ja innostuksen kohteina olivat todelliset asiat kuten ruokapalvelut, opetus, päivätoiminta, osastohoito, kiinteistöt ja monet muut. Hyötyjinä tästä kaikesta tulevat olemaan asiakkaat ja oma työyhteisömme. Kehittämisen välineiksi saatiin myös uusimman tekniikan tarjoamat toimintatavat.

Jaana Utti asetti hienon päämäärän tuotekehittäjäkoulutukselle. Hämeenkyrön kunnasta syntyy pysyvä kehittäjäorganisaatio. Aivan uskomaton tavoite Hämeenkyrön tapaiselle, sanoisinko verkkaiselle kunnalle. Koska valmistautumista on tehty jo hyvän aikaa ja innostus oli käsin kosketeltava, uskon tuon tavoitteen toteutumiseen ja vaikutusten näkymiseen jo aika pian. Kunnasta ei sinänsä synny muutosta tai organisaatiostakaan rakenteena. Hämeenkyrön muutos syntyy teistä kehittäjistä ja teidän innostuksestanne. Voin olla ylpeä siitä startista, jonka eilen ja tänään Te tässä muutoksessa otitte!

Kirjoittaja on Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius

1 kommentti:

  1. Jaana Utin kirja on muuten innostava lukukokemus. Vaikka en aja mustalla mersulla menin kuitenkin perjantaina Tuulensuun mielentervyskuntoutujien juttutupaan vieraaksi. Vierailu taisi olla minulle ihan yhtä virkistävä kokemus kuin heillekin. Pari henkilöa tuli tervetimään kädestä pitäen ja muutama vielä pois lähtiessäkin. Yksi mies oli laittanut oikein kravatin kaulaan! Vierailuni on heille puheenaihe monta päivää, ajateltavaa se jätti minullekin. Vierailu toteutti varmaan jotain samaa mitä Jaana kirjassaan tarkoittaa.

    VastaaPoista