IV Kohtaaminen

IV Kohtaaminen 22.-23.4.


LähipäivilläMassatuotannosta palvelutuotantoon


Massatuotannon aikaan uskottiin tiimeihin ja prosesseihin. Meillä ei ole enää paluuta entiseen. Meillä on uusi palvelutuotanto. Halpa tieto ja käyttäjistyminen. Tiedon omistajuus häviää. Miten räätälöidään kullekin ihmiselle ja työntekijälle oma diili kunkin elämäntilanteen mukaan? Ainutlaatuisesti. Niin että se tuo työinnostusta ja kantaa sinut uuteen. Olemme tehneet ja teemme edelleen massatuotannon ehtojen mukaan. Siiloissa.


Titteleiden on herätettävä mielenkiintoa. Ei niin, että se on institutionaalisesti jäykkä. Nimike elää teidän mukananne. Ketteryys ja institutionaalinen mielikuvitus voi olla Salpauksen juttu.


Meidän työelämässä on suuria ikäluokkia, -64 ja sitä ennen syntyneitä. Heidät on koulutettu massatuotannon ehdoilla. Heillä on vahva koulutususko. Ihmiset identifioidaan koulutuksen ja myöhemmin tittelin mukaan. Tähän kuuluu selkeät tehtäväkuvat. Aloitan työn jossain tietyssä vaiheessa ja lopetan sen tietyssä vaiheessa. Elvyn työstä heti työpäivän päätyttyä. Ajatellaan, että työ on lokeroissa. Hankit koulutuksen, jolla porskutat koko työelämäsi. Tähän kuuluu ahkeruus, tottelevaisuus, pysyvät työsuhteet.


X-sukupolvi, 65-77 syntyneet tulivat työmarkkinoille. He eivät juuri eroa suurista ikäluokista. He ovat kuitenkin internet-sukupolvi. Osoitetaan virheitä, ei niitä asioita missä olet hyvät. "Punaisen kynän -meininki." Tällä hetkellä suurta ikäluokkaa ja x-sukupolvea in työelämässä 70% työntekijöistä.

X-sukupolven jälkeen työmarkkinoille tuli Y-sukupolvi, 77-97-syntyneet. Heille vapaus on tärkeätä. Merkityksellinen työ ja merkityksellinen tekeminen. He haluavat tehdä muutosta. He näkevät, että tieto virtaa. He käyttävät koneita eri tavalla, ne ovat koko ajan läsnä. Heidän maailma on erilainen. Työn tekeminen on erilaista. Heille kuuluu erittäin vahva arvoperusteisuus. Vahva innovatiivisuus, pelaaminen, pelillisyys. Ryhmät eivät perustu koulutukseen, se ei määrittele polarisaatiota. Heidän ominaisuuksiin kuuluu erittäin iso kärsimättömyys.


Nyt työelämä keikahtaa niin, että 2020 meillä on enemmän y- ja z-sukupolvea kuin suurta ikäluokkaa ja x-sukupolvea. Muutos fragmentoi työn. Kaaoksen reunalla rakennetaan attraktiivisia soluja. Tämä sisältää työn imun. Ajatellaan, että tulevaisuuden työssä tuottavuus ja innostus kohtaavat. Innostus ja merkityksellinen tekeminen vaikuttavat tuottavuuteesi. Vapaus valita omat työajat. Mahdollisuus vaikuttaa omaan työhösi. Vapaus valitaiten, milloin ja missä työsi teet. Se tarkoittaa uskomatonta luottamusta.

Rakenteisen maailman aika on ohi.


Uusi ratkaisu työllisyydenhoitoon. Uusi ratkaisu arvokiinteistön hoitoon. Miten tuottavuutta kasvatetaan? Miten työllistymisen kynnystä alennetaan?

Tärkein ajatus tässä on se, että ei ole kohteita. On erilaisia toimijoita suhteellisen vapaasti erilaisissa rooleissa. Koskilinnassa ei ole toimenpiteissä olevia työttömiä. Tai kehitysvammaisia. Tai ohjaajia. Vaan hyvin erilaisissa rooleissa olevia ihmisiä. 

Biotalous on tämän eettinen pohja. Biotalouden arkipäiväistäminen kuuluu tähän.


KEHITTÄJIEN VIRTAA KOSKILINNAAN

 • Avajaispäivänä 15.6. pop-up Terveyskioski. Ilmapalloja ja kondomeja. Lisäksi testaamme kuinka Hämeenkyröläinen olet. Meillä on paidat. Etsimme kioskin asiakkaita tilassa. Mukaan voi ilmoittautua! Tarjoamme uutta työtä. Pop-up -toimintamalli. Terveyskioski voi syntyä mihin tahansa.
 • Koskilinnasta on muistoja syntyperäisillä hämeenkyröläisillä. Historiantietoa ja valokuvia Koskilinnasta. Työpajasta henkilöitä näyttelyn rakentamiseen.
 • Lukijalainaamo. Sukupolvet kohtaavat toisensa. Voit lainata mummon, joka lukee. Kontakti lukemisen kautta. Kirjastosta sopiva määrä kirjoja ja lehtiä. Lainaamo kahvilan nurkilla. 
 • Vanhuksien ja maahanmuuttajien kohtaamispiste. Suomen kieltä ja kulttuuria. Kielen opetusta tarinoin. 
 • Yksinäisen ihmisen arjen kaveri. Hoivatalkkari. Vanhuksen seuraksi ja turvaksi. Lumen luontia, lampun vaihtamista yms. Ammattinimeksi Arjen talkkari. Yhdessä vanhuksen kanssa tekemistä. Jalostetaan tätä. Ei puuhaa. Tarkoitus luoda uutta työtä. Myytäväksi tuotteeksi Koskilinnassa. Ruuanlaittopäivä. Kunnon hintainen. Palvelusetelillä ostettava. Laittamaan yhdessä ruokaa ja käymään kaupassa. EI NIIN, ETTÄ IHMISET ALKAVAT TEHDÄ TYÖTÄ JOTA EI OLE OLEMASSAKAAN
 • Koskilinnan lähelle tehdään selfie-rata erityisryhmille ja koululaisille. Tutustuminen ympäristöön
 • Valmiit kynnet hetkessä. Kynsien koristelua ja rakennekynsiä. 
 • Mopotohtori. Öljyn vaihtoa. Mopon pitämistä laillisessa kunnossa. MUISTAKAA, ETTÄ KOSKILINNAAN EI SYNNY TYÖPAJAA. SEN TÄYTYY OLLA SELLAINEN, JOHON SYNTYY UUTTA TYÖTÄ. 
 • Ulkoalueen opastus ja liikenteen uudelleenohjaus. Parkkipaikat. 15.6. mennessä kaikki käytännön asiat tehtynä. 
 • Ai että! Hyvän olon -piste. Rentoutumista, hierontaa yms. 
 • Kahvilan kassan oheen palvelupiste, josta voi ostaa erilaisia tarjolla olevia palveluita. Kynsien hoitoa, Arjen Talkkareita yms. 


KIRJE KEHITTÄJILLE

Hei!

Yhteisen päivämme jälkeen ajelin kotiin ja ajattelin kaikkea sitä, mitä me yhdessä puhuimme. Tiellä oli kuollut jänis aivan tien keskiviivan kohdalla ja tuli mieleen ajatuksemme deadlinesta.

Kaikella muulla tavalla olisi voinut mennyt paremmin. Jos ei olisi aloittanutkaan, tai olisi mennyt hitaammin, tai nopeammin. Mutta jänis törmäsi  juuri siihen kohtaan, kahlitsi itsensä siihen ja se oli sen jäniksen loppu.

No, eräs rouva koulun keittiössä ehkä tuli ajatelleeksi asiaa aivan toisesta näkökulmasta, paisti mikä paisti. Ja kyllä ruokakin on taidetta.

Toivon teille hyvää. Ehkä nähdään vielä. Se olisi ilo!

T. Johanna


-------------------------------------------------------------------------------------------------


Hei kehittäjät! Seuraavan kerran tapaamme 22.-23.4. Hämeenkyrössä. Keskiviikkona aloitamme klo 10. Silloin pohdimme kehittäjänä kehittymisen prosessia ja kehittämisen menetelmiä konsulttimme ja yhden omistajistamme Johanna Nevalan kanssa aina klo 17 saakka. Seuraavana päivänä mietimme tuottavuuden uutta aikaa ja tulevaisuuden menestystekijöitä Jaanan johdolla klo 8.30 alkaen. Päivä lopetellaan klo 14.30.


Keskiviikko 22.4., valtuustosali

10.00 Aamukahvit ja päivän aloitus
Kehittäjänä kehittyminen
Tutkivat menetelmät
17.00 Huomenna jatkuu!

Torstai 23.4., valtuustosali

8.30 Aamukahvit ja päivän aloitus
Tuottavuuden uusi aika
Käyttäjälähtöinen palvelumuotoilu
Tulevaisuuden menestystekijät
14.30 Hyvää kotimatkaa!


Asiantuntijat

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti